2013-04-11 Vi stärks tillsammans!

11 april 2013 av Liinu


Ellen och Catherine poserar med lunchen framför dem

Ellen och Catherine njuter av en god lunch

Den 5-7 april var det dags för projektets första utbildning. Elva peppade och nyfikna medlemmar tog sig till de småländska skogarna och Ädelfors folkhögskola för en helg fylld av spännande möten, intressanta föreläsningar, trevligt häng och god mat.

 

Helgen inleddes med en härlig bussresa från Nässjö till folkhögskolan som ligger i ett litet samhälle vid namn Holsbybrunn. Under bussresan visade projektledare Stephanie Skinner sina skills i guidning, vi fick intressant information längs vägens sevärdheter (vilka inte var särskilt många, typ Vetlanda=Lena PH:s hemstad).

 

Eftersom många var helt okända för varandra påbörjade vi kvällen med att lära känna varandra. Under middagen fick alla presentera sig, samt lära sig mer om En stärkt röst. Efter middagen hade vi lite mingel, många var trötta efter långa resor, så det passade alldeles utmärkt att bara ta det lugnt och lära känna varandra ännu bättre.

Liinu står framför sin powerpoint presentation medan fyra deltagare lyssnar

Liinu föreläser om vikten av att uppmuntra sina medlemmar

Utbildningen inleddes på lördagmorgonen med en gästföreläsare från IF Metall. Aneth Amundsson, som har en lång och gedigen erfarenhet av fackligt arbete och av styrelser, kom och pratade om organisering, styrelsearbete och demokrati. Hennes pass var mycket uppskattat då hon delade med sig av de konkreta verktygen hon samlat på sig under åren som fackligt och ideellt aktiv. Det var väldigt lärorikt att höra hur demokrati byggs i andra organisationer, och hur vi kan förbättra våra egna organisationer med enkla medel. Aneth lyfte även vikten av att ha en fungerande styrelse, men också hur viktigt det är att ha aktiva medlemmar som kan välja en styrelse som företräder dem.
Genom praktiska övningar fick deltagarna testa på hur ett styrelsemöte och ett årsmöte går till. Deltagarna fick också många tips på hur en styrelseordförande ska vara, hur man löser konflikter mellan organisationens olika nivåer och hur mötesdeltagare bör agera.

 

Stephanie håller föreläsningen och sju deltagare lyssnar

Stephanie föreläser om finansiering

Dagens andra pass handlade om medlemmar och här gick jag (Liinu) igenom varför man behöver medlemmar, hur man lockar och engagerar sådana mm. Mycket handlade om vikten av att känna till sin egen organisation, att ha ett syfte med sitt arbete och att vara tydliga i all sin verksamhet.

 

Sista passet för lördagen handlade om finansiering och här fick deltagarna en chans att tänka till om hur man gör när man planerar aktiviteter mm. Stephanie, som höll i passet, gav deltagarna en massa praktiska tips på var de kan söka medel, men också hur de gör när medel ska sökas.

 

Liinu, Astrid, Ellen och Hedda visar upp vattenflaskor med Ädelforsloggan på

Liinu, Astrid, Ellen och Hedda (vinnande laget) visar stolt upp vattenflaskorna de vunnit efter kvällsaktiviteten ”Hjärnjympa”

Efter en dag fylld av tankeverksamhet avslutades lördagen med en god middag påföljt av kvällsaktiviteten Hjärngympa.  Aktiviteten var extremt svår, speciellt med tanke på att många var trötta efter en lång dag, men vi fick ändå ett segrande lag, som knäckte många av de svåra uppgifterna de fick. Att jag själv var i detta lag gör mig självklart extra stolt!

 

På söndagen var det nya tag som gällde, då påbörjade vi dagen med en föreläsning om samarbete, där deltagarna fick ta en titt på sig själva för att lära sig mer om samverkan mellan grupper och individer.

Efter det var det dags för en föreläsning och workshop om påverkan. Här fick deltagarna möjlighet att göra sina egna påverkansplaner och det var tydligt att deltgarna var peppade på att arbeta mer med att påverka samhället och makthavare.Det var också flera saker som togs upp som skulle man kunna göra tillsammans, till exempel driva gemensamma aktioner och kampanjer. Det var väldigt roligt att se det stora engagemang som finns inom organisationerna när det gäller dessa frågor, och det var extra roligt att se att många ville fortsätta samarbeta på lokalnivå kring dessa frågor.

 

Utbildningen utgjorde för oss projektledare ett tillfälle att testa den utbildning vi vill fortsätta sprida under hösten. Dock insåg vi ganska snabbt att ett minst lika viktigt syfte är att skapa band mellan organisationerna på lokalnivå. Många av våra medlemmar finns i samma städer och regioner, men känner inte till varandra. Genom att träffas och kompetenshöjas tillsammans skapar man starka och speciella band till varandra, som förhoppningsvis kan leda till ökad förståelse för och ökat samarbete mellan varandra. Om det är något vi vill att deltagarna tar med sig från utbildningen så är det just känslan av samhörighet och pepp inför det samarbete som påbörjats!

Vi hoppas att nästa utbildningstillfälle blir minst lika lyckat och att flera nya kontakter knyts för en fortsatt ljus samverkansframtid!

Det var allt för idag!

//Liinu

en grupp på fyra personer föredrar sitt grupparbete en grupp på tre personer föredrar sitt grupparbete En grupp på tre personer föredrar sitt grupparbete tavlan fylld av bilder och texten "tack för en jätterolig och trevlig helg!"

 

 

© 2019 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes