Blogg

PROJEKTET EN STÄRKT RÖST ÄR AVSLUTAT. SAMARBETSORGANISATIONEN DELAKTIGHET FÖR UNGA (DU!) TAR ÖVER PROJEKTETS ARBETET.
LÄS MER PÅ WWW.DELAKTIGHETFORUNGA.SE

I vår blogg kan du läsa om vad vi gör i projektet. T ex om vårt deltagande i olika konferenser, utbildningar, om vårt samarbete med olika organisationer, samt om de träffar vi anordnat eller planerar. Du kan också läsa gästbloggares inlägg som behandlar ämnen som är viktiga för våra förbund och deras medlemmar. Bilderna som finns på bloggen är, såvida inget annat anges, En stärkt rösts egendom. Dessa bilder är fria att användas med angivande av fotograf, dvs. En stärkt röst.

 • Liinu

  Efter tre intensiva, härliga och spännande år har vi nu avslutat projektet En stärkt röst.
  Arbetet som projektet drivit kommer att fortsätta via den nya samarbetsorganisationen Delaktighet för Unga (DU!). Inom en snar framtid kommer du att kunna läsa mer om du på www.delaktighetforunga.se eller kontakta DU! via deras telefonnummer: 070-3155561.

  Tack för den här tiden!

   

   

 • Liinu

  Så var tiden förbi. Det som startade som något okänt och lite oklart har nu kommit till sitt slut.

  Nästan tre år har passerat sedan projektet drog igång och vi minns ganska tydligt hur det hela började för oss. Det är mycket som kommer tillbaka till minnet. Till exempel första mötet projektledarna emellan, som tiden skulle visa skulle bli vapendragare och en grymt bra kombination! Första mötet med styrgruppen som skulle bli vår hemmahamn av idéer och inspiration. Det var mycket som skedde i början och som blev helt nya erfarenheter för alla oss inblandade.

   

  Nu tre år senare känns det som att det är mycket som går på rutin. Det är dock inte bara vi projektledare som lyckats bygga upp en hållbar och långsiktig verksamhet, utan alla som engagerat sig i projektet på något sätt (inga nämnda, inga glömda) har varit med och utvecklat det här från början lite okända och oklara, till något som skapat historia.

  Vi känner tacksamhet av de erfarenheter vi fått dela med er alla under dessa snart tre år, och en ännu större stolthetskänsla av det som projektet mynnat ut i. Det känns som att engagemanget bara växer och det är det som får mycket att kännas så bra i den här fasen. Den här fasen som innebär att projektet och vi projektledare kommit till slutet och tackar för oss.
  Det finns mycket att tacka för och om vi ska vara ärliga så känns det lite sorgligt att säga hejdå till allt som kommit att bli vår vardag. Men vi visste att dagen skulle komma och nu är det dags att ge sig av mot nya utmaningar. Tack för den här tiden och vi önskar er som fortsätter kampen lycka till!

  Stephanie Skinner och Liinu Diaz RämöFoto: Liinu och Stephanie i utomhusmiljö

 • Liinu

  Foto: På ett torg står en spelplan. På spelplanen står en pojke och inväntar instruktionerSedan 2012 har projektet En stärkt röst varit med på Almedalsveckan för att påverka politiker och allmänhet, men också för att skapa sociala sammanhang för projektorganisationerna och deras medlemmar. Genom åren har vi sett ett ökat engagemang för intressepolitik och det har blivit tydligare att vi tillsammans kan vara en starkare röst i debatten.

   

  I år fanns vi på politikerveckan i Almedalen från tisdag till lördag med planen att påverka skolpolitiken. Varannan elev med funktionsnedsättning går ut gymnasiet utan fullständiga betyg. Okunskap hos lärare och andra elever, brister i bemötande från skolpersonal och fysisk otillgänglighet är något som präglar skolgången för många av våra medlemmar.

   

  Foto: Anders Wallner står bredvid Hanna från UH och håller upp en lila t-shirt med texten "Jag är inte jobbig jag är viktig"För att upplysa om detta anordnade vi en aktion med namnet Skola med Knuff. På en stor spelplan kunde, alla som ville, testa på en skolgång enligt våra spelregler. Man började med att slå en tärning och ta några steg ut på spelplanen, hade man tur hamnade man på en grön eller blå ruta, vilket innebar att man fortfarande hade chans att gå färdigt skolan. Hamnade man på en gul ruta fick man svårigheter att klara av skolan, hade man oturen att hamna på en röd ruta blev man ”utkastad” från Skola med Knuff. Genom att på varje spelruta återberätta faktiska händelser som vi hade samlat in från våra medlemmar, tydliggjorde vi hur en skolgång kan se ut för våra medlemmar. Det var väldigt roligt att se både politiker, medlemmar och andra barn och ungdomar ta del utav vår aktion. Många fick sig nog en tankeställare om hur skolan kan se ut för oss som inte platsar in i den gängse normen.

   

  Fredagen var vår stora seminariedag och vi inledde dagen med ett seminarium om samarbetet som En stärkt röst har utvecklat under de senaste tre åren. Vi passade även på att lansera den nya samarbetsorganisationen Delaktighet för Unga (DU!), som kommer att ta vid nu när projektet tar slut. Delar av styrelsen för DU! fick presentera sina tankar kring samarbetet och det blev tydligt att det finns mycket energi och entusiasm i gruppen.

  Foto: Paneldeltagarna håller upp en röd tärning och ser glada ut

   

  På eftermiddagen anordnade vi ett interaktivt seminarium om skolan. En panel bestående av Jakob Larsson från Unga Synskadade, Sara Bryntse från Unga Hörselskadade, Matilda Hellström från Sveriges Elevkårer–SVEA och Helena Linge från Lärarförbundet, grillade Vänsterpartiets Rossana Dinamarca och Folkpartiets Roger Haddad. Även publiken fick delta i debatten genom att betygsätta politikernas svar. Det var blandade reaktioner från publiken och det märktes att alla i salen brann för en bättre skola. Salen var fullproppad redan innan seminariet drog igång, vilket visade att vi tog upp ett viktigt ämne som intresserar många.

  Almedalen i år var en fullträff för En stärkt röst, vi anordnade välbesökta aktiviteter och fick uppmärksamhet från både politiker och allmänhet. En arbetsgrupp bestående av medlemmar från våra organisationer planerade och genomförde aktiviteterna. Deras engagemang var utan tvekan anledningen till att det blev en så lyckad Almedalsvecka för oss.

 • Liinu

  Detta är ett gästinlägg skrivet av Jakob Larsson, ordförande för Unga Synskadade.

  Ensam är inte stark, tillsammans har vi styrka!

  Så avslutade jag mitt tal som jag höll på medlemsforum som precis har varit. I måndags den 23 juni kände jag styrkan i dem orden mycket tydligt. Organisationerna som står bakom tisdagsaktionen och tidigare torsdagsaktionen samlades svartklädda utanför riksdagshuset halv elva på förmiddagen.

   

  Regeringen kom i mars äntligen med ett förslag till ny diskrimineringslag som också klassar otillgänglighet som diskriminering. I lagförslaget fanns det dock stora undantag som skulle göra att 92% av alla företag inom kultur, hotell- och restaurang och handel skulle undantas lagen. Dåvarande torsdagsaktionen tyckte att detta stora undantag var oacceptabelt och i princip skulle lagen bli tandlös ifall så många företag undantogs. Mycket av det som jag själv har känt var det viktiga med lagen var just att den skulle göra det möjligt för mig att välja butiker, caféer, restauranger m.m. fritt utan att utsättas för otillgänglighet.

   

  Vi går tillbaka till 23 juni och de svartklädda tisdagsaktivisterna. Däribland ett gäng ifrån US. SRF hade tagit initiativ till en ytterligare tillspetsning av aktionen genom att köpa in en kedja och hänglås så en grupp från SRF och samtliga från US ställde villigt upp och vi kedjade fast oss vid en pelare utanför riksdagshuset. Det gjorde vi för att visa vårt missnöje och det symboliserade även den ofrihet lagförslaget skulle fortsätta att innebära. Vi stod där fastspända i en timme tills polisen kom och bad oss sluta, då gjorde vi det. Vi kände att vi hade gjort vår poäng. Flera människor kom fram till oss och frågade om varför vi var fastkedjade och många av dem höll med oss.

   

  Senare på eftermiddagen satt vi på läktaren inne i plenisalen och lyssnade på riksdagsdebatten. Många av talarna nämnde aktionen vi gjort på förmiddagen. En av dem hade själv satt på sig svarta kläder. Jag rös när de nämnde att vi haft betydelse och inverkan på vad de sa. Samtigit fanns det talare som ifrågasatte varför vi ska ha rättigheter, Om ett café är otillgängligt kan man väl gå till ett annat. I Stockholm kanske det går att tänka så men inte i Svedala eller Haparanda. När man ser dåligt kan det också vara svårt att hitta caféer. Våra rättigheter beräknades också flera gånger i pengar och ställdes mot att företag skulle gå i konkurs. Mänskliga rättigheter måste alltid gå före om principen om alla människors lika värde ska gälla.

   

  Lagförslaget gick igenom trots protester från de röd-gröna partierna. Så till årsskiftet har vi en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering. US har tillsammans med många organisationer kämpat för detta i över 20 års tid. Så att lagen kommer på plats är något vi alla ska vara stolta över och jag vill tacka alla som gjort något för att det skulle bli så. Alla som deltagit i tillgänglighetsmarscherna, torsdagsaktionen, tisdagsaktionen och mycket, mycket annat.

  Nu fortsätter kampen tills våra mänskliga rättigheter är tillgodosedda, inte ifrågasätts eller beräknas i ekonomi! Följ med. Alla undantag ska bort!

  //Jakob Larsson, Unga Synskadade

 • Liinu
  Foto: "Selfie" på nio personer

  Peppen inför framtiden infann sig redan på vårt senaste Styrgruppsmöte!

  Projektets syfte har sedan starten 2011 varit att utreda vilket slags samarbete våra ungdomsorganisationer kan ha i framtiden. I detta arbete har ingått att ta fram förslag på strukturer till en samarbetsorganisation tillsammans med vår styrgrupp.
  På vårt senaste styrgruppsmöte i början av mars bestämde så våra organisationer att det blivit dags att anordna ett årsmöte för att bilda en samarbetsorganisation för ungdomsorganisationer för personer med funktionsnedsättning! 
  Den senaste tiden har projektet därför fokuserat på förberedelserna inför det stundande årsmötet den 18e maj. Vi har skrivit kallelse, tagit fram handlingar och filat på ett upplägg mm.

   

  I samband med detta är det många känslor som uppstår hos en projektledare. Dels känns det helt galet att vi är så nära målgången! Att faktiskt ha satt ett datum för ett första årsmöte är ett starkt tecken på att projektets syfte uppnåtts. Som projektledare känner jag självklart stolthet och glädje över detta, för det betyder ju trots allt att den process jag varit med och lett har gett resultat. Det betyder också att projektet inte dör när det avslutas, lärdomarna kommer att leva kvar i den nya organisationen och vinsterna kommer att spridas vidare.
  Samtidigt påminner allt detta om att slutet är nära och det känns overkligt och lite sorgligt att dessa tre fantastiskt spännande och lärorika år snart är slut! 
  Som tur är är det mycket som ska hinnas med innan det blir dags för mig och Stephanie att tacka för oss. Vi kommer dels att arbeta mycket med årsmötet, men vi har även igång ett fantastiskt ambassadörsprogram som vi hoppas kan fortsätta stärka organisationerna inom projektet. Vi kommer även att finnas på plats på Almedalen med ett gäng engagerade medlemmar som sedan hösten planerat vårt deltagande på årets viktigaste politiska arena. Det blir alltså en fullspäckad vår, troligtvis den bästa under hela projekttiden! Allt detta gör ju det svårare att vara ledsen, vi har ju inte riktigt tid med det!

   

  Den 18:e maj bjuder vi alltså in alla våra medlemsorganisationer för att genomföra ett årsmöte, som kommer att skapa en samarbetsorganisation för ungdomsorganisationer för personer med funktionsnedsättning. Detta är ett historiskt ögonblick som jag hoppas alla delaktiga parter känner stolthet och pepp kring.
  Vi är taggade till max och ser verkligen fram emot det! Därför ska vi börja ladda redan nu, bland annat genom sociala medier under hashtaggen #18emaj. Jag hoppas att du också vill vara med och bidra till peppen genom att dela med dig av dina erfarenheter av samarbetet som nu formaliseras och stärks ytterligare.

   

  Glada hälsningar till alla!

   

  //Liinu


Läs fler inlägg

© 2019 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes