2014-07-24 En lyckad Almedalsvecka!

24 juli 2014 av Liinu


Foto: På ett torg står en spelplan. På spelplanen står en pojke och inväntar instruktionerSedan 2012 har projektet En stärkt röst varit med på Almedalsveckan för att påverka politiker och allmänhet, men också för att skapa sociala sammanhang för projektorganisationerna och deras medlemmar. Genom åren har vi sett ett ökat engagemang för intressepolitik och det har blivit tydligare att vi tillsammans kan vara en starkare röst i debatten.

 

I år fanns vi på politikerveckan i Almedalen från tisdag till lördag med planen att påverka skolpolitiken. Varannan elev med funktionsnedsättning går ut gymnasiet utan fullständiga betyg. Okunskap hos lärare och andra elever, brister i bemötande från skolpersonal och fysisk otillgänglighet är något som präglar skolgången för många av våra medlemmar.

 

Foto: Anders Wallner står bredvid Hanna från UH och håller upp en lila t-shirt med texten "Jag är inte jobbig jag är viktig"För att upplysa om detta anordnade vi en aktion med namnet Skola med Knuff. På en stor spelplan kunde, alla som ville, testa på en skolgång enligt våra spelregler. Man började med att slå en tärning och ta några steg ut på spelplanen, hade man tur hamnade man på en grön eller blå ruta, vilket innebar att man fortfarande hade chans att gå färdigt skolan. Hamnade man på en gul ruta fick man svårigheter att klara av skolan, hade man oturen att hamna på en röd ruta blev man ”utkastad” från Skola med Knuff. Genom att på varje spelruta återberätta faktiska händelser som vi hade samlat in från våra medlemmar, tydliggjorde vi hur en skolgång kan se ut för våra medlemmar. Det var väldigt roligt att se både politiker, medlemmar och andra barn och ungdomar ta del utav vår aktion. Många fick sig nog en tankeställare om hur skolan kan se ut för oss som inte platsar in i den gängse normen.

 

Fredagen var vår stora seminariedag och vi inledde dagen med ett seminarium om samarbetet som En stärkt röst har utvecklat under de senaste tre åren. Vi passade även på att lansera den nya samarbetsorganisationen Delaktighet för Unga (DU!), som kommer att ta vid nu när projektet tar slut. Delar av styrelsen för DU! fick presentera sina tankar kring samarbetet och det blev tydligt att det finns mycket energi och entusiasm i gruppen.

Foto: Paneldeltagarna håller upp en röd tärning och ser glada ut

 

På eftermiddagen anordnade vi ett interaktivt seminarium om skolan. En panel bestående av Jakob Larsson från Unga Synskadade, Sara Bryntse från Unga Hörselskadade, Matilda Hellström från Sveriges Elevkårer–SVEA och Helena Linge från Lärarförbundet, grillade Vänsterpartiets Rossana Dinamarca och Folkpartiets Roger Haddad. Även publiken fick delta i debatten genom att betygsätta politikernas svar. Det var blandade reaktioner från publiken och det märktes att alla i salen brann för en bättre skola. Salen var fullproppad redan innan seminariet drog igång, vilket visade att vi tog upp ett viktigt ämne som intresserar många.

Almedalen i år var en fullträff för En stärkt röst, vi anordnade välbesökta aktiviteter och fick uppmärksamhet från både politiker och allmänhet. En arbetsgrupp bestående av medlemmar från våra organisationer planerade och genomförde aktiviteterna. Deras engagemang var utan tvekan anledningen till att det blev en så lyckad Almedalsvecka för oss.

© 2020 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes