2014-06-26 Kampen fortsätter, följ med!

26 juni 2014 av Liinu


Detta är ett gästinlägg skrivet av Jakob Larsson, ordförande för Unga Synskadade.

Ensam är inte stark, tillsammans har vi styrka!

Så avslutade jag mitt tal som jag höll på medlemsforum som precis har varit. I måndags den 23 juni kände jag styrkan i dem orden mycket tydligt. Organisationerna som står bakom tisdagsaktionen och tidigare torsdagsaktionen samlades svartklädda utanför riksdagshuset halv elva på förmiddagen.

 

Regeringen kom i mars äntligen med ett förslag till ny diskrimineringslag som också klassar otillgänglighet som diskriminering. I lagförslaget fanns det dock stora undantag som skulle göra att 92% av alla företag inom kultur, hotell- och restaurang och handel skulle undantas lagen. Dåvarande torsdagsaktionen tyckte att detta stora undantag var oacceptabelt och i princip skulle lagen bli tandlös ifall så många företag undantogs. Mycket av det som jag själv har känt var det viktiga med lagen var just att den skulle göra det möjligt för mig att välja butiker, caféer, restauranger m.m. fritt utan att utsättas för otillgänglighet.

 

Vi går tillbaka till 23 juni och de svartklädda tisdagsaktivisterna. Däribland ett gäng ifrån US. SRF hade tagit initiativ till en ytterligare tillspetsning av aktionen genom att köpa in en kedja och hänglås så en grupp från SRF och samtliga från US ställde villigt upp och vi kedjade fast oss vid en pelare utanför riksdagshuset. Det gjorde vi för att visa vårt missnöje och det symboliserade även den ofrihet lagförslaget skulle fortsätta att innebära. Vi stod där fastspända i en timme tills polisen kom och bad oss sluta, då gjorde vi det. Vi kände att vi hade gjort vår poäng. Flera människor kom fram till oss och frågade om varför vi var fastkedjade och många av dem höll med oss.

 

Senare på eftermiddagen satt vi på läktaren inne i plenisalen och lyssnade på riksdagsdebatten. Många av talarna nämnde aktionen vi gjort på förmiddagen. En av dem hade själv satt på sig svarta kläder. Jag rös när de nämnde att vi haft betydelse och inverkan på vad de sa. Samtigit fanns det talare som ifrågasatte varför vi ska ha rättigheter, Om ett café är otillgängligt kan man väl gå till ett annat. I Stockholm kanske det går att tänka så men inte i Svedala eller Haparanda. När man ser dåligt kan det också vara svårt att hitta caféer. Våra rättigheter beräknades också flera gånger i pengar och ställdes mot att företag skulle gå i konkurs. Mänskliga rättigheter måste alltid gå före om principen om alla människors lika värde ska gälla.

 

Lagförslaget gick igenom trots protester från de röd-gröna partierna. Så till årsskiftet har vi en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering. US har tillsammans med många organisationer kämpat för detta i över 20 års tid. Så att lagen kommer på plats är något vi alla ska vara stolta över och jag vill tacka alla som gjort något för att det skulle bli så. Alla som deltagit i tillgänglighetsmarscherna, torsdagsaktionen, tisdagsaktionen och mycket, mycket annat.

Nu fortsätter kampen tills våra mänskliga rättigheter är tillgodosedda, inte ifrågasätts eller beräknas i ekonomi! Följ med. Alla undantag ska bort!

//Jakob Larsson, Unga Synskadade

© 2020 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes