2013-11-12 Mat för livet, mat för alla!

12 november 2013 av Liinu


Foto: Tre glada besökare (Stephanie från ESR + två från SCUF) står i mässhallen och ler.I fredags var jag och Stephanie och besökte ”Mat för Livet”-mässan på Kistamässan i norra Stockholm. ”Mat för Livet” är en matmässa som anordnas av Celiakiföreningen i Stockholms län och är riktat till dem som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja. På mässan samlas producenter och leverantörer av gluten-, laktos-, mjölk och sojafri mat och presenterar sina produkter för en stor skara konsumenter.

 

1383918647337

En av produkterna jag fastnade för var en extremt god kladdkaka!

Det var mitt första besök på denna mässa och jag blev verkligen tagen av den. Överallt fanns möjlighet att provsmaka en massa god mat: det fanns mycket bröd, pizza, diverse bakverk och andra mjölbaserade maträtter men även godis, glass och drycker. Det fanns helt enkelt en massa mat som alla kunde äta.

Och jag tror att det var det som gjorde mig gladast. Att se barnen springa runt och smaka på maten utan några som helst tvivel. Att träffa många som var helt proppmätta efter att ha smakat på allt som mässan bjöd på. Att få ta del av den goda stämningen som fanns eftersom alla kunde ta del av allt som erbjöds.

 

 

Foto: Två SCUF:are står framför SCUFs monter

 

Tyvärr är Mat för Livet-mässan en oas i en annars ganska dyster verklighet. Under mässan släppte Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) sin fritidsundersökning som visar att två av fem intoleranta upplever sig som sämre behandlade.

Undersökningen visar att det finns brister i utbud, säkerhet och bemötande. Exempelvis förväxlas gluten och laktos på restauranger och caféer. Många törs därför inte lita på vad personalen säger då de tror att det är glutenfritt men är egentligen laktosfritt.

 

Läs mer om undersökningen och Mat för Livet-mässan på SCUF:s ordförandeblogg!

 

Du kan även ladda ner hela fritidsundersökningen på SCUF:s hemsida!

 

Som utomstående, som tål gluten, laktos och soja, gav mig den här mässan en bättre uppfattning om vad det innebär att vara intolerant eller allergiker, samt vilka begränsningar man möter i det vardagliga livet.

I år slog Mat för Livet-mässan besöksrekord, vilket visar på den stora efterfrågan som finns. Det visar också vilken viktig funktion en sådan sammankomst har för alla de som inte kan ta del av all mat som erbjuds ute i samhället. Jag kan inte mer än att hålla med SCUF:s ordförande Sophie Brömster som skriver på SCUF:s ordförandeblogg:

(I) framtiden hoppas jag att (…)  Mat för livet-mässan kan vara en bra samlingsplats för att visa nya produkter och diskutera ny information men att varje café och restaurang ska ha ett bra utbud.

Det var allt för idag, tjingeling!

//Liinu

© 2019 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes