2013-09-23 SCUF tycker till om Fokus12

23 september 2013 av Liinu


Det här är ett gästinlägg skrivet av Sophie Brömster, förbundsordförande för SCUF–Svenska Celiakiungdomsförbundet. Inlägget publicerades först på SCUFs ordförandeblogg.

 

SCUF tycker till om Fokus12 – Ungdomsstyrelsens rapport om unga med funktionsnedsättningar.

 

Den 20/9 träffades personal från den offentliga sektorn och vi från ideella sektorn för att prata om unga med funktionsnedsättningar. Ett av de många ämnen som diskuterades var Ungdomsstyrelsens rapport Fokus12. Jag var med och reflekterade kring rapporten och berättade hur SCUF ser på vad som är bra och vad som behöver utvecklas.

 

Ungdomsstyrelsens rapport Fokus12 – Levnadsvillkor för unga med funktionsnedsättning gjorde under 2012 en kartläggning om hur det ser ut för oss inom områdena utbildning och lärande, arbetsmarknad och försörjning, hälsa och utsatthet, inflytande och representation samt kultur, fritid och föreningsliv. De olika områdena berör oss gluten och laktosintoleranta olika mycket. Sedan finns det så klart stora skillnader mellan oss som individer och hur vår omgivning är.

Foto: en man håller en presentation i en konferenssal. Bakom honom finns ren powerpoint presentation där en ritad bild på ett barn med texten "Glutenintolerant" finns.

Skola

 

Skolan är en av de viktiga frågorna för många SCUF:are. Vi är många som får fel mat, blir bortglömda eller på andra sätt får det svårt vid lunchen. I rapporten Fokus 12 berättar Pierre så
här: ”det är ju jättejobbigt att vara annorlunda. Det är det värsta som finns. Jag käkade ju inte en enda riktig lunch under högstadiet för jag hade ju specialmat och jag ville ju inte gå före hela matkön för att få specialmat”.

Personal i skola saknar ofta kunskap om gluten- och laktosintolerans. Vissa elever får fel mat vid upprepade tillfällen och andra blir ifrågasatta när de undrar om maten verkligen är fri från gluten och laktos. Vi måste bli tagna på allvar och vuxna måste lära sig att lyssna på unga som berättar vad de äter och inte.

 

I skolan är det dessutom många som blir retade för att de äter annorlunda. Efter att ha blivit mobbad för annorlunda skollunch så slutade jag att äta under en längre tid. Andra väljer att äta mat som de blir sjuka av bara för att slippa avvika från normen. Det här kan skolan hjälpa till genom att servera mer mat som är naturligt fri från gluten och laktos. Och när det behövs specialkost är det bra att ha motsvarig kost. Det tyckte också SCUF:arna som deltog i sommarlägret förra året. Läs blogginlägget om deras reflektioner här.

 

Försörjning

Fot: två fat med mackor står på ett bord. På mackorna står det lappar med texten "laktosfri" och "glutenfri"

 

Den gluten och laktosfria maten kostar mer. Det är svårt för många familjer där kanske fler inte kan äta samma sak eller då alla äter mat fri från gluten eller laktos för att det är svårt att laga fler maträtter. Under studenttider eller med låg lön är detta också svårt. Pierre berättar i Fokus 12 ”Vissa månader fick jag välja mellan att käka eller att göra någonting roligt”.

 

Fritid

 

Oscar från Ungdomsstyrelsen påpekade att alla inte har råd med samma aktiviteter som andra eftersom matkostnaderna är för höga. Vissa andra har berättat att maten blir ett ständigt planerande och många SCUF:are säger att de har med sig mat eller på annat sätt garderar sig. Det blir planering och planering för många som inte kan lita på att de snabbt kommer att kunna fixa någonting att äta mellan skolan och träningen. Medlemmar i SCUF berättar också om att de ofta bär med sig bröd eller andra varor eftersom många kompisar ofta glömmer bort vad de inte tål.

 

Caféer har ofta dåligt utbud på mat som är glutenfri men det kan vara bättre med fika. Det finns också de som tar oskäligt höga prisskillnader t ex tar 10 kr mer för en laktosfri latte trots att kostnaden för caféet inte är lika stor. Bristande utbud och säkerhet kan försvåra umgänget under fritiden. Förra året sammanställde SCUF en undersökning bland medlemmarna om åsikter om restaurang, café, matbutik och skola. I år har vi sammanställt åsikter om fritiden. Den rapporten kommer att presenteras på Mat för livet-mässan i Kista den 9 november.

Tack Ungdomsstyrelsen för en bra rapport och för att ni bjöd in oss och Unga Hörselskadade för att erbjuda våra medlemmars reflektioner. Flera kom fram efteråt och berättade att det gav nya tankar. Jag hoppas att hela dagen var riktigt givande för samtliga deltagare.

 

© 2019 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes