2013-07-15 Almedalen: en succé!

15 juli 2013 av Liinu


Foto: Nio representanter från våra organisationer sitter på en filt och samtalar

Deltagarna bjöds på en trevlig start på dagen på vår frukostträff!

En givande vecka

Under årets Almedalsvecka fanns projektet En stärkt röst på plats med en arbetsgrupp på 5 personer. Sammanlagt var våra organisationer representerade av ca 50 medlemmar, och alla deltog i något utav våra många aktiviteter.

 

Under den långa veckan anordnade vi frukostträffar, en aktion, ett seminarium och ett mingel. Det var en mycket givande och inspirerande vecka, där vi fick chans att testa på att arrangera flera saker, samtidigt som vi skapade mötesplatser för våra medlemmar och andra intressenter.

 

Många trevliga träffar

Ett av våra mål med årets Almedalensatsning var att  skapa mötesplatser för våra medlemmar, andra organisationer, politiker mm. Därför anordnade vi flera träffar där vi och våra medlemmar fick möjlighet att knyta nya kontakter, diskutera viktiga ämnen och förbereda sig inför veckan tillsammans. Bland annat anordnades en öppen frukostträff där deltagarna bjöds på en tillgänglig och trevlig start på dagen. Frukosten hade inte varit möjlig utan sponsring från Friends of Adam, Semper, Valio och Coop Gotland.

 

Vi anordnade även en stängd brunchträff för våra medlemsorganisationer, som också den fungerade som en arena för nätverkande. Genom att satsa på våra organisationer knöts nya och stärkta band mellan organisationerna och förhoppningsvis även mellan individer.

 

Foto: En grupp från En stärkt röst poserar roligt framför kameran med t-shirts där det står "Jag är inte jobbig - jag är viktig"

En glad skara dansare!

Dans för ökad tillgänglighet

På Almedalsveckans tisdag anordnade vi en dansaktion för ett tillgängligt samhälle. Tillsammans med alla de medlemmar som fanns på plats, plus några nyfikna förbigående, gjorde vi en Harlem Shake mitt på Donners Plats. Det var fantastiskt roligt att se så många samlas i glädjen av att samarbeta och gemensamt göra vår röst hörd. Det var också roligt att vi fick en hel del uppmärksamhet från personer runtomkring som ville veta mer om oss och gärna få med sig en ”Jag är inte jobbig – Jag är viktig”-t-shirt. T-shirtarna, som vi hade hoppats på skulle räcka långt, gick åt på några minuter.

 

Aktionen var en lyckad och galet rolig start på vår vecka, vilket  peppade oss i arbetsgruppen, men ökade också känslan av gemenskap och samhörigheten organisationerna (och dess medlemmar) emellan.

Vill du se aktionen finns den bevarad på film och upplagd på Youtube!

 

Foto: Paneldeltagarna sittandes på scenkanten. Moderatorn liggandes under dem.

Efter seminariet fotades alla deltagare tillsammans. Från vänster: Penilla Gunther (KD), Eva Olofsson (V), Eva-Lena Jansson (S), Göran Lindell (C), Emma Carlsson Löfdahl (FP), Erika Sohlberg (UA), Malin Johansson (SDUF). Liggandes: Lars Ohly, moderator

Politikerdebatt gav resultat

För att få igång en diskussion om Bristande tillgänglighet som diskriminering i god tid innan nästa års val, bjöd vi även in till en paneldebatt där politiker från fem olika partier diskuterade frågan. Panelen bestod av Penilla Gunther från Kristdemokraterna, Eva Olofsson från Vänsterpartiet, Eva-Lena Jansson från Socialdemokraterna, Emma Carlsson Löfdahl från Folkpartiet och Göran Lindell från Centerpartiet. Moderator för debatten var Lars Ohly, som pressade panelen hårt med sina frågor.

 

Även våra ungdomsförbund fick  chans att lyfta sina synpunkter genom Erika Sohlberg (ordförande Unga Allergiker) och Malin Johansson (före detta ordförande SDUF) som även de ställde svåra frågor till debattörerna. Bland annat lyfte Erika och Malin problematiken med att politiken och partierna inte är fullt tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Det blir svårt att ta del utav makten om det finns hinder längs vägen dit.

 

Seminariet var mycket uppskattat, vilket märktes inte minst på sociala medier. Under hashtaggen #ESRsem13 twittrades det för fullt både under och efter seminariet.

Vi hade även besök av våra finansiärer Arvsfonden, som berättade att de är mycket stolta över vårt projekt eftersom det verkligen inkluderar målgruppen i sitt arbete. Det tycker vi är väldigt roligt att höra, då det är vår målsättning i allt vi gör!

Trots att seminariet höll på i 1,5 timme, kändes det som en alltför kort tid för de stora frågorna om tillgänglighet, inkludering och diskriminering. Därför bjöd vi in till mingel direkt efter seminariet, där publiken gavs en möjlighet att fortsätta diskussionerna och debatten.

 

Foto: sju personer poserar med lila t-shirts med trycket: "Jag är inte jobbig jag är viktig".

Arbetsgruppen + några hjälpnissar tackar för en fantastisk Almedalsvecka!

Lärdomar till nästa år

Nu när projektet genomfört en lyckad Almedalsvecka är det lätt att fundera på hur vi kan göra en ännu bättre satsning nästa år. Självklart tar vi  med oss många lärdomar inför framtiden, allt från det praktiska när det gäller boende, matrutiner och städscheman mm, till det påverkansmässiga.

 

Samtidigt är det viktigt att fokusera på den vinsten vi fått under detta år. Samarbetet mellan organisationerna har bara stärkts, vi-känslan och gemenskapen har tydliggjorts och projektet har utvecklats till det bättre. Med detta i åtanke är det inte så konstigt att Almedalen blev en sådan succé för oss!

 

Nästa år är projektets sista år och då kommer vi att vara ännu mer trygga i och nära varandra. Förhoppningsvis betyder det att vi kommer att se ännu en lyckad och spännande satsning från vår sida! Vi ser verkligen fram emot det fortsatta arbetet inom projektet, men även efter att projektet tagit slut.

Nu är det dock sommarledighet som väntar för oss och vi önskar er en härlig fortsättning på sommaren!

 

Tjingeling!

//Projektledarna Liinu & Stephanie

© 2019 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes