2013-05-30 Torsdagsaktionen XL en succé

30 maj 2013 av Liinu


oto: gruppbild med alla som var på plats på torsdagsaktionen. Ca 200 personer står uppradade.

Stor manifestation

Idag, som varje torsdag, var det dags för torsdagsaktionen. Speciellt för den här gången var att aktionen gjordes i större upplaga än vanligtvis, därav namnet Torsdagsaktionen XL. Mellan 200-300 personer samlades utanför Rosenbad för att manifestera kravet på ett ställningstagande för ett tillgängligt och användbart Sverige där den utestängning som bristande tillgänglighet innebär kallas vid sitt rätta namn – diskriminering.

Få ministrar på plats

Det var alltså många som tagit sig till Rosenbad och det var inte bara folk från Stockholm. Exempelvis hade SRF (Synskadades Riksförbund)  hyrt en buss för att få hit medlemmar från Göteborg. Maria Johansson, förbundsordförande på DHR (Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder) och initiativtagare till torsdagsaktionen, var mycket nöjd med uppslutningen:

Det känns helt fantastiskt att det var så många som det var och att så många tagit sig hit och visat sitt stöd. Det är också många som har varit med på twitter och spridit den här nyheten. Det är fantastiskt för det här är en kamp för mänskliga rättigheter och den behöver vi vara många i!

Maria Johansson, förbundsordförande DHR.

Foto: Erik Ullenhag omringas av torsdagsaktionens demonstranter som vill ställa frågor.Tyvärr var det inte lika många som slöt upp från regeringens håll. Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister, Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister och Erik Ullenhag, integrationsminister, var de enda som syntes utanför Rosenbad och som kom förbi för att ha en diskussion med torsdagsaktionen.

Tobias Holmberg, förbundsordförande för Unga Rörelsehindrade, hade tjuvlyssnat på Säpo och hade sin egen teori om varför det kom så få ministrar den här gången.

Jag tror Säpo fick lite panik när Ullenhag gick ut rakt ut bland folk, så de hade nog en åsikt om ministrarna skulle gå fram eller inte. Om det inte är därför de var så få så blir jag riktigt besviken på dem, ministrarna brukar vara betydligt mer framåt vanligtvis.

För mig som aldrig varit med på torsdagsaktionen tidigare var detta en väldigt fin upplevelse. Att se så många samlade på en och samma plats med ett gemensamt budskap gav mig inspiration till En stärkt rösts fortsatta arbete. Det är tydligt att vi kan göra skillnad om vi är samlade och enade, det är då vi hörs mest. Dagens torsdagsaktion XL drog till sig media på ett sätt som inte skett tidigare. Både SVT och Tv4 var där och filmade, och P3 Nyheter intervjuade flera av ungdomsorganisationernas representanter. Jag hoppas att detta ger ringar på vattnet och att fler och fler får upp ögonen för våra frågor och vår kamp.

Det var allt för mig idag!

//Liinu

© 2019 En stärkt röst. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes